40 éves a Rubik-kocka!

2013.07.22. 10:14

Ezen a hétvégén ünnepelte Rubik Ernő találmánya a 40. születésnapját! Jövőre ezért útjára indul egy világkiállítás a Google és a Liberty Science Center, amerikai tudományos intézet szervezésében. A kiállításon lesz egy óriási 10 méteres, világító bűvöskocka is, amit meg lehet próbálni helyben csapatban és online módon irányítva is kirakni. Mivel a kiállítás közel 7 éven keresztül fog vándorolni a világon, ezért biztos vagyok benne, hogy kishazánkba is ellátogat majd. (Még szép... - a szerk.)

További információk találhatók a STOP.hu és hvg.hu oldalakon!

image.jpegBónusznak pedig íme egy kép a Rubik-kocka korai prototípusáról

Will Smith és a Rubik-kocka!

2013.05.08. 16:19

Azt eddig is tudtuk, hogy Will Smith tehetséges színész. Amit viszont ritkábban csillogtat meg, az a Rubik-kocka kirakásában tanúsított kézügyessége és logikai érzéke. Mr. Smith még 2006-ban, A boldogság nyomában c. filmjének apropóján volt meghívott vendég egy talkshow-ban és itt mutatta meg "gyorskockázó" skilljeit. Nézzétek meg, hogy vajon ebben is legenda lesz-e!

KULCSfontosságú Rubik-kocka!

2013.05.01. 15:09

Ha szeretnétek, hogy kedvenc logikai játékotok mindenhova elkísérjen, de a sima 3x3 kockát túl ormótlannak találjátok, akkor itt a megoldás! Ha szeretnétek, hogy ez a kis logikai ékszer vigyázzon a kulcsaitokra, akkor egyértelmű, hogy a Reflexshop Rubik webshopjában szerzitek be.

Rubik-kocka galéria!

2013.04.24. 15:58

"Az egész világ egy hatalmas festővászon és ecset benne minden Rubik-kocka." Mondhatnánk Shakespeare ismert idézetét elferdítve az alábbi kép láttán. A pixelművészetnek pedig tökéletes kiindulópontot kínál a  bűvökockák térhálós 3x3-as felosztása. Nem kis munka egy ilyet megtervezni, de aban majdnem biztos vagyok, hogy az egyes mozaik pixeleket nem a klasszikus módon forgatták ki. Adott mintát talán még nehezebb is kirakni, mint az egyszínű oldalt. Ami viszont tagadhatatlan, az az, hogy amikor a művészet és a logikai játékok találkoznak, abból valami elképesztő születik!

rubik_kocka_mint_pixel_7.jpg

A Rubik-kocka a főszereplője a National Geographic Channel "The 80's- The decade that made us" című 80-as évekre fókuszáló programsorozat reklámjának! A videó jó példa arra, hogy alacsony költségek esetén is lehet elképesztően hatásos reklámot készíteni, csak megfelelő kreativitásra és eltökéltségre van szükség!

A CubeStormer II robot,már gyorsabban rakja ki a kockát, mint a 2011-es emberi világrekorder!

John Conornak ugyan ott a terminátor, de a videóban szereplő srácnak egy saját Rubik-kocka kirakó masinája van! Csak nehogy egyszer zárlatos legyen és jöjjön a világvége!!!

Kocka a kockáknak!

2013.03.18. 08:00

Ha a sima Rubik-kockára is rákockultatok, akkor ezt imádni fogjátok! :)

Újabb Rubik Guiness!

2013.03.11. 08:00

Új Guiness rekord! 85794 darab rubik-kockából épített mozaik falat a Cube Works Studio, 2012 decemberében! A látványos építmény 4 méter magas, 61 méter hosszú és Makaóban látható! A képek magukért beszélnek!

cubeworkskozel.jpg

cubeworks_ejszaka.jpg

Rubik-kocka kirakás, zsonglőr verzió! Tud a srác, legközelebb már 2 kockával, egy égő fáklyával és egy láncfűrésszel próbálkozhat! :)

1.jpg

Forrás:
www.képtelenség.hu

Reflexshop Videó

2012.12.14. 11:06

Nemrég készült el a Reflexshop legújabb videója, amelyben a legnépszerűbb termékeket igazi profik mutatják be használat közben. Legnagyobb örömünkre a yo-yo, a diabolo, a virágbot és a zsonglőr termékek mellett a Rubik-kocka is szerepet kapott!

Rubik az NBA-ban!

2012.11.28. 10:54

A Rubik-kocka betört a NBA-be! :) Persze nem kell megijedni, a játékosok nem kedvenc logikai játékunkkal bombázzák a kosarat, hanem csak elméjüket pallérozzák vele szabadidejükben. A Minnesota Timberwolves tehetséges irányítója Ricky Rubio keresztszalag-szakadás miatt egy ideig csak a pálya mellől figyelheti a játékot, viszont addig is, az utazások alkalmával szívesen szórakoztatja csapattársait. Az alábbi képen épp a csapat bedobóját Derrick Williams-t ismerteti meg a bűvös kocka rejtelmeivel. A képet egyébként a Minnesota Timberwolves sztárjátékosa Kevin Love készítette! :)

timberw.jpg

Forrás: http://hvg.hu/sport

Rubik-bögre

2012.11.28. 08:00

Lassú reggelekre ideális a gyorskockázók kedvenc játéka ihlette Rubik-kocka alakú bögre. Figyelem! Ne essünk abba a hibába, hogy reggeli kábulatunk közepette elkezdjük kirakni! :)

0608_dobókocka_bögre-416x336.jpg

Rubik verseny

2012.11.19. 09:11

Egy újabb ötletes Rubik-játék látott napvilágot! Talán úgy lehetne a legjobban jellemezni, mint a Torpedó, a Rubik-kocka kirakás és a tologatós logikai játékok ötvözetét. Lényege, hogy az 5x5-ös alapon lévő színes kockákat úgy kell tologatni, hogy a középső 3x3-as helyen egy előre meghatározott 3x3-as színkombináció legyen kirakva. Aki hamarabb végez a feladattal, az lecsapja a középső elválasztófalat ami letakarja az egész játékteret, kivéve a megoldást. Igazi versenyélményt garantál!

"Braille" kocka

2012.10.02. 08:59

Érdekes, hogy miket produkál az élet, vagy éppen az igények. Valószínű, hogy egy sufnituning kockával van dolgunk, azonban az ötlet zsenialitása annak végtelen egyszerűségében rejlik. Hiszen a vakok és gyengénlátók is megérdemlik a lehetőséget a Rubik-kocka élményének megtapasztalására. És mi lenne erre alkalmasabb, mint az, ha színek helyett számukra a tapintást és érzékelést helyezzük a középpontba? Csak reménykedni tudok benne, hogy a gyártó is felismeri az öteletben rejlő potenciált és előáll a "Braille" kocka szofisztikáltabb verziójával!

rubik_látássérülteknek.jpg

Technokubizmus

2012.10.01. 09:29

Mai világunkban természetessé vált, hogy az elektronikai eszközeink emeberközelivé válnak. Ez alatt nem csak a felhasználóbarát mivoltukról beszélek, hanem arról, hogy érintőképernyősek. Az érintőképernyő révén modern eszközeink közvetlenebbé teszik annak a felhasználását, az az érzetet keltve, hogy ténylegesen magunk cselekszünk és tetteink révén mi rendelkezünk a folyamatok teljes kontrolljával. Ez perseza gombok idejében hatványozottan igaz volt, de valamiért az éritőképernyőzés hatalamas divat lett. Vagy talán csak szórakoztatóbb... Nincs ez másként a digitális technológia újabb "áldozatával" a Rubik-kockával sem, ami nemes egyszerűséggel az érintőfelülete után a TouchCube nevet kapta. A termék maga nem új, hiszen már több mint 3 éve a piacon van, de mégis érdemes róla pár szót ejteni.

A kirakás szabályai lényegében változatlanok. A bibi csak annyi, hogy a kocka maga nem forgatható a klasszikus kockával ellentétebn. Tehát a játékélmény bizonyos értelemben véve statikus. Az egyes részek elforgatásához elég kiválasztanunk egy négyzetet, majd a kívánt irány felé húzni ujjunkkal. Közben a kocka oldalán lévő négyzetek animáltva mozognak az eredeti kocka forgását imitálva, miközben a mozgással járó hangeffektet játssza le. Persze a hangillusztráció és a hangerősség is változtatható/szabályozható. Amiben viszont leiskolázza az ősapát, az az, hogy a kocka képes tippet adni a következő lépéshez, amennyiben elakadnánk a kirakásában. Ha ez nem lenne elég, akkor a kocka képes magát teljes mértékben kirakni. Valljuk be, ebben viszont az eredeti kocka elég gyengén teljesített! :)

Lássuk, hogy a reklámvideoban miként foglalják össze a fent leírt tulajdonságokat!

A képen látható állvány a kocka töltője is egyben, így amikor az hálózati feszültségen pihen, kiváló hangulatvilágítással szolgálhat a feltöltődésére várakozó álmatlan Rubik-fanoknak. Azt viszont ki-ki döntse el, hogy mennyire vész el a játékélmény az érintőképernyő húzgálással. Talán az alábbi video segíthet ezt eldönteni:

Fun facts

2012.09.25. 12:36

A minap rubikkocka.hu-n szörfölve találtam rá a Rubik-kockáról és feltalálójáról szóló pár érdekességre. Ezt veletek is megosztom:

Rubik Ernő 1974 tavaszán, szülővárosában, Budapesten, Magyarországon találta fel a Rubik kockát. Eredetileg egy működő modellt akart készíteni, amelynek segítségével megmagyarázható a háromdimenziós geometria, de ehelyett a világ legjobban keresett játékát hozta létre.

Rubik Ernő a kocka belső mechanizmusára az ihletet a Duna kavicsaiból merítette, amelynek szélei teljesen simák voltak.

Rubik Ernő találmányát a “Magic Cube” vagy “Bűvöskocka” névre keresztelte. 1980-ban az Ideal Toy Corporation nevezte át Rubik kockára.

Több mint 300 millió Rubik-kockát adtak el világszerte. Ha a kockákat egymás tetejére helyeznénk el az Északi saroktól a Déli sarokig elérne.

A Rubik-őrület csúcspontján az 1980-as évek közepén, úgy becsülték, hogy egyötöde a világ népességének játszott a kockával.

“Cubing” a mai napig minden korosztályt megfertőz. “Cubaholics”-ok azt mondják, hogy “Rubik-csukló” és a “kubista hüvelykujja”-ban szenvednek!

A Rubik-kocka több száz könyvben, magazinban, filmbenszerepelt és még egy saját TV-sorozata is volt Amerikában az ABC-n. Millió weboldal, blog és YouTube videó szenteli magát a kockázásnak.

A kocka ihletet adott a divat, az építészet, a zene, a filmek, színdarabok és politikai beszédeknek. Van is egy külön művészeti mozgalom a “Rubikubism”.

Vannak ehető kockák, ékszerrel kirakott kockák, és még MP3-játszó kocka is létezik! A legnagyobb kocka a világon, Knoxville, Tennessee-ben van kiállítva, amely 3 méter magas és súlya 500kg feletti.

Nemzeti és nemzetközi speedcubing bajnokságot tartanak rendszeresen 2003 óta. A World Cube Association futtatja ae versenyeket, ahol a játékosok egy kézzel, lábbal vagy éppen bekötött szemmel a lehető leggyorsabban próbálják megoldani a rubik kockát.

2007 májusában, Thibaut Jacquinot Franciaországból volt az első ember, aki egy nyílt versenyen 10 másodperc alatt rakta ki a kockát, amelyben a világrekord 9,86 másodperc volt. A jelenlegi világrekordot 2011 júniusában, a Melbourne Téli nyílt versenyen Ausztráliában Feliks Zemdegs érte el hihetetlen 5,66 másodperces idővel!

2007 októberében Budapesten tartották a kocka világbajnokságot,amelyen Rubik Ernő is részt vett. 

(Forrás//Eredeti forrás)

Aki ennél több érdekességre vágyik, annak a kocka 30. születésnapjára összeállított angol nyelvű kiadványt ajánlom elolvasásra. Úgy tűnik, hogy egész sok fentebb leírt tény benne van a szövegben. Valószínűleg ez szolgált a magyar verzió alapjául. A dokumentum itt érhető el!

Jó olvasgatást!

Rubik's Hungarian Open 2012

2012.09.20. 22:07

Szeptember elején rendezték meg a Rubik-kocka Magyar Bajnokságát, melyen rengeteg rutinos és kiemelkedő ügyességű versenyző vett részt és mérte össze tudását eme világhírű, a populáris kultúra szerves részévé vált logikai játék kirakásában.

A meghirdetett kategóriák, illetve a versenyzők eredményei a képre kattintás után érhetőek el!

A rendezvényről a rubikkocka hivatalos oldala is közölt pár statisztikai mutatót és pár soros élménybeszámolót.

A cikkért fáradjatok erre!

Történt egyszer, hogy a 2012-es londoni olimpiai játékok befejeztével egyidőben egy nagy presztizsű versenyben induló magyar feltaláló, Zagyvai András logikai fajátéka nyert Washingtonban. Már az eredményhirdetés előtt megvették a játékát. Két prototípus létezett belőle, s ebből egy a zsűri egy tagjához, míg a másik az International Puzzle Party (IPP) megalapítójának, Jerry Slocum-nak a múzeumába került.

"A Smartegg alapvetően egy ügyességi labirintusjáték. Rendhagyó módon azonban egy – a bonyolultabb, többrétegű változatoknál – dinamikus, vagyis mozgó labirintusról beszélünk. Az alapfelállás szerint adott egy pálca, két végén egy-egy gömb, s ezt a pálcát kell végigvezetni a tojás rétegeibe vágott utakon. Az egyszerűbb változatok esetében a tojásnak csupán egy részből álló teste létezik, s abban kell a pálcát a kezdőnyílásból a kilépőpontig eljuttatni. A többrétegű változatokban az egyébként egymáshoz képest is mozgó belső rétegek további utakat tartalmaznak, s ez nehezíti a feladatot."

Kissé régi a hír, de ettől még érdekes lehet a Rubik-kocka rajongók számára. Ugyanis matematikusok bebizonyították, hogy bármely lépésből kiindulva leglább 20 lépésből kirakható a játékszer. Az eredmény neve pedig "Isten száma" lett, mert feltehetően Ő is a leghatékonyabb algoritmust használná a kocka kirakására.

A teljes cikkért tessék kattintani!

Mellesleg a minap oldódott meg számomra egy újabb rejtély, azzal kapcsolatban, hogy egész pontosan honnan tudnék beszerezeni könnyen, gyorsan egy újabb Rubik-kockát a repertoáromba. Igaz, hogy egy kultusztermékről van szó, ami szinte ma ár minden sarki dorgériában kapható, de könnyen és gyorsan (1 napos kiszállítási idővel!!!) csak a Reflexshop nevű webáruházból tudom beszerezni. Ahogy láttam, egész sok Rubik termék és számos más érdekesség is kapható náluk, úgyhogy a későbbiekben megosztom veletek is az adott Rubik játékok ottani elérhetőségét.

Kezdetek

2012.09.10. 13:49

1974-es feltalálásáig maga Rubik Ernő sem sejtette, hogy térbeli mozgások szemléltetésére kifejlesztett szerkezete mára már számos nemzeti és nemzetközi verseny központi elemévé válik. 1980-ban beindult az exportálása és mára mintegy 350 millió példányban kelt el, nem is beszélve a Rubik franchise-ba számító kocka és logikai fejtörő változatokról. A kocka kultusza azóta is virágzik. Videomegosztó portálokon és kirakó bajnokságokon játszanak vele világszerte több millióan, és ez a lendület az évek alatt újabbnál újabb Rubik-termékek és logikai fejtörők megjelenésével egyre csak nő. Bámulatosnak tartom a kocka maga nemében vett egyszerűségét és népszerűségének előretörését. A blogom tématikáját éppen ezért szentelem a Bűvös-kockának és vele kapcsolatos híreknek és fellelhető érdekességeknek.

A következő posztig álljon itt egy kép a csodálatom tárgyáról!