Fun facts

2012.09.25. 12:36

A minap rubikkocka.hu-n szörfölve találtam rá a Rubik-kockáról és feltalálójáról szóló pár érdekességre. Ezt veletek is megosztom:

Rubik Ernő 1974 tavaszán, szülővárosában, Budapesten, Magyarországon találta fel a Rubik kockát. Eredetileg egy működő modellt akart készíteni, amelynek segítségével megmagyarázható a háromdimenziós geometria, de ehelyett a világ legjobban keresett játékát hozta létre.

Rubik Ernő a kocka belső mechanizmusára az ihletet a Duna kavicsaiból merítette, amelynek szélei teljesen simák voltak.

Rubik Ernő találmányát a “Magic Cube” vagy “Bűvöskocka” névre keresztelte. 1980-ban az Ideal Toy Corporation nevezte át Rubik kockára.

Több mint 300 millió Rubik-kockát adtak el világszerte. Ha a kockákat egymás tetejére helyeznénk el az Északi saroktól a Déli sarokig elérne.

A Rubik-őrület csúcspontján az 1980-as évek közepén, úgy becsülték, hogy egyötöde a világ népességének játszott a kockával.

“Cubing” a mai napig minden korosztályt megfertőz. “Cubaholics”-ok azt mondják, hogy “Rubik-csukló” és a “kubista hüvelykujja”-ban szenvednek!

A Rubik-kocka több száz könyvben, magazinban, filmbenszerepelt és még egy saját TV-sorozata is volt Amerikában az ABC-n. Millió weboldal, blog és YouTube videó szenteli magát a kockázásnak.

A kocka ihletet adott a divat, az építészet, a zene, a filmek, színdarabok és politikai beszédeknek. Van is egy külön művészeti mozgalom a “Rubikubism”.

Vannak ehető kockák, ékszerrel kirakott kockák, és még MP3-játszó kocka is létezik! A legnagyobb kocka a világon, Knoxville, Tennessee-ben van kiállítva, amely 3 méter magas és súlya 500kg feletti.

Nemzeti és nemzetközi speedcubing bajnokságot tartanak rendszeresen 2003 óta. A World Cube Association futtatja ae versenyeket, ahol a játékosok egy kézzel, lábbal vagy éppen bekötött szemmel a lehető leggyorsabban próbálják megoldani a rubik kockát.

2007 májusában, Thibaut Jacquinot Franciaországból volt az első ember, aki egy nyílt versenyen 10 másodperc alatt rakta ki a kockát, amelyben a világrekord 9,86 másodperc volt. A jelenlegi világrekordot 2011 júniusában, a Melbourne Téli nyílt versenyen Ausztráliában Feliks Zemdegs érte el hihetetlen 5,66 másodperces idővel!

2007 októberében Budapesten tartották a kocka világbajnokságot,amelyen Rubik Ernő is részt vett. 

(Forrás//Eredeti forrás)

Aki ennél több érdekességre vágyik, annak a kocka 30. születésnapjára összeállított angol nyelvű kiadványt ajánlom elolvasásra. Úgy tűnik, hogy egész sok fentebb leírt tény benne van a szövegben. Valószínűleg ez szolgált a magyar verzió alapjául. A dokumentum itt érhető el!

Jó olvasgatást!

A bejegyzés trackback címe:

https://rubik-kocka.blog.hu/api/trackback/id/tr574801741

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása